Home » Olaszország

Olaszország

pic_olaszgyak001
Itáliai gasztronómiai kirándulás

pic_olaszgyak002

Az olasz konyhaművészet mindennapjai magyar szemmel.

A hajdúszoboszlói Bocskai István Szakképző Iskola angolul tanuló diákjai tehették próbára tudásukat külföldi szakmai gyakorlaton.
Az Európai Unió által támogatott Leonardo da Vinci program keretében az iskola 10 tanulója – 6 szakács, 2 pincér és 2 cukrász – utazhatott Olaszországba, Riminibe, ahol egy hónapot töltöttek el. A diákok szállodában laktak kísérő tanáraikkal – Kovács Lászlóné és Nagy Ilona – együtt, akik 2-2 hétig felügyelték mindennapjaikat.
Az itthon elsajátított elméleti és gyakorlati tudást 3 illetve 4 csillagos szállodákban és egy cukrászüzemben kamatoztatták a tanulók. Többségük osztott munkaidőben dolgozott, heti 1-2 szabadnappal, így a munka mellett jutott idő pihenésre is. Része volt a programnak a helyi nevezetességek megismerése, a régi városrészek bebarangolása, de a legnagyobb vonzerőt mégis a tenger jelentette, nem telt el nap tengerparti séta, fürdőzés, napozás és kagylógyűjtés nélkül.
Munkahelyeiken a pincér tanulók megismerkedtek az olasz terítési módokkal, étkezési szokásokkal. A cukrászoknak alkalma nyílott részt venni az olyan specialitások elkészítésében, mint például a tiramisu. A szakácsok pedig elsajátíthatták számos jellegzetesen olasz, nálunk ritkábban eloforduló fogás elkészítését. Naponta főztek különféle tésztákat (pl. lasagne) és készítettek elő halakat, kagylókat, polipokat.
A gyakorlat során bebizonyosodott, hogy valamennyien igen jó színvonalon művelik szakmájukat, munkahelyi mentoraik elismeréssel nyilatkoztak felkészültségükről, alkalmazkodóképességükről. Mindhárom szakma esetében az volt a legnagyobb dicséret, hogy a tanulók önállóan is dolgozhattak, mert számítani lehetett hozzáértésükre.
Angol nyelvtudásuknak is nagy hasznát vehették a mindennapokban és munkájuk során, sőt még az alapvető olasz konyhai kifejezéseket is megtanulták.
A hónap végén úgynevezett Europass Nyelvi útlevelet kapott minden diák, mellyel külföldi szakmai gyakorlatukat igazolhatják egy későbbi munkahely választáskor.
Jónéhány tanuló térhet vissza mostani gyakorlati helyére, sokan a jövő nyáron élnek majd ezzel a lehetőséggel, de akad olyan diák is, akit már idén júliustól visszavárnak.
A pályázatírás lehetőségével a jövőben is szeretne élni az iskola, mivel valamennyi résztvevő sikeresnek, és mind a szakma, mind a nyelvtanulás szempontjából hasznosnak találta az egy hónapos olaszországi szakmai gyakorlatot.

Események

Nincsenek közelgő események